Talo valmis, miten meni?

 Olemme nyt hieman yli puoli vuotta asuneet uudessa kodissa ja samalla toipuneet rakennusajasta. Toipuminen on ehkä hieman vääristävä sana kuvaamaan, sillä meidän rakentaminen sujui todella mukavasti. Rakentamisessa on aina haasteita, mutta me pääsimme vähällä. Vaikka kaikki sujuikin niin hyvin, niin tottakai vuosi oli rankka. Oman haasteensa heitti kehiin korona, mikä onneksi ei meidän rakentamistamme suuremmin hankaloittanut. Enemmänkin normaalin perhearkeen se toi uusia haasteita. 

Blogin kirjoitus hieman jäi, koska samaan aikaan tapahtui rakkaan läheisen sairastuminen ja meille syntyi maailman ihanin pikku poika. Paljon asioita on siis mahtunut vuoteen. Instagramin puolella päivitin hieman ahkerammin projektin eri vaiheita ja sinne olen myös kirjoitellut tarkempia tietoja materiaalivalinnoista, maaleista jne. Jatkossa voisin tänne bloginkin puolelle hieman avata lisää kotimme yksityiskohtia ja elämää muuten täällä Hennassa. Kirjoittelen siis lapsiperheaikataulun ja oman inspiraation ehdoilla. Laitoin koko instagramin joulukuun puolessa välissä tauolle ja voi pojat, että on tehnyt hyvää! En siis ole koskaan ollut mikään kovin aktiivinen kännykän plärääjä, mutta päätin keskittyä perheeseen ja erityisesti lapsiin senkin pienen ajan. Some tuo paljon hyvää ja se on ollut meidän rakennusprojektin yksi tärkeimmistä ideapankeista. Mutta nyt, kun projektimme oli takanapäin, niin oli hyvä sauma laittaa se tauolle. Ehkäpä voisin @home.sweet.henna tilillekkin päivittää jotain jossain vaiheessa. 



Mutta nyt lyhyesti ja ytimekkäästi tiivistettynä meidän rakentaminen kokonaisuudessaan:

- Olemme viihtyneet täällä Hennassa loistavasti. Ihana paikka asua. Juna-asema ihan vieressä, luonto takapihalla, sanoin kuvaamattoman kauniit maisemat aamusta iltaan, syksyllä marjastimme ja sienestimme lasten kanssa varastot täyteen, koirat nauttivat ja täällä on lasten turvallista leikkiä. Lapset saavat kasvaa luonnon lähellä ja tehdä päivittäin metsäretkiä, mikä on meille tärkeä asia. 

- Junaa emme ole käyttäneet yhtä ahkerasti, kun olimme toivoneet... syy tietenkin korona. Ajatus kolmen pienen lapsen kanssa junassa ei tällä hetkellä houkuta. Mutta, kun tilanne toivottavasti pian normalisoituu, niin käytämme junaa paljon enemmän. On kyllä niin kätevää, että asema on niin lähellä. Lahden keskustaan tosiaan yksi pysäkin väli eli 13 min ja Helsinkiin keskustaan 47 min. Aivan älyttömän helppoa! Itse olen koko nuoruuteni asunut Pohjois-Helsingissä, mistä julkisilla kesti lähes saman ajan keskustaan, kuin nyt täältä. Hennan asemalla on sähköauton latauspaikkoja, mikä on hienoa. Meillä on myös kotona latauspaikka. Mieheni ajaa työmatkat sähköllä, koska hänellä on myös Lahden päässä latausmahdollisuus. Kätevää ja ekologista!

-Orimattilassa olemme olleet erityisen kiitollisia ja tyytyväisiä neuvolaan ja hammashoitoon, joita olemme pääasiassa käyttäneet. Palveluihin pääsee nopeasti ja hoito on hyvää. Neuvolassa meillä on sama ihana henkilö, joten yhteyden luominen on paljon mukavampaa. Lahdessa hammashoitoon pääsy kesti ikuisuuksia ja neuvolassa vaihtui "neuvolatäti" jatkuvasti, vaikkakin he sielläkin ihania olivatkin. Ajomatka täältä Hennasta on 18 min ja sujuvaa , ei siis ruuhkia! :D Samalla sujuu kaupassa käynnit ja muu asiointi. Pääosin kaupassa käymme kuitenkin Lahdessa, koska se on miehen työmatkalla sujuvaa tehdä.  

- Luhtikylän meininki lähellä. Vitsit miten suloinen kyläyhteisö täällä onkaan. Toivottavasti tämä meininki pysyisi tälläisenä aina! Upeaa! <3 Juuri tälläistä yhteisöllistä meininkiä toivoimme, kun "maalle" muutimme. Henna siis on osa Luhtikylää, ainakin postipaikkamme on "Luhtikylä". Tästä Hennasta ajaa autolla 5 minuuttia Luhtikylän ytimeen. 

- Hennaan tulee Länsi-Orimattilan päiväkoti! Kun aloimme rakentaa, emme tienneet, että Luhtikylän koulu ja päiväkodit lopetetaan. Itseasiassa koko Länsi-Orimattalan alue jäisi ilman varhaiskasvatusta ja koulua, kun myös Järvikunnan koulu on lakkautusuhan alla Maalusjoella. Tieto Luhtikylän koulun ja päiväkodin niinkin nopeasta sulkemisesta taisi tulla kaikille aika yllätyksenä. Se oli todella surullinen ja iso asia meille, koska sinne meidän lastemme oli määrä päästä, kun tänne muutamme. Mutta koko Länsi-Orimattila päätti laittaa hynttyyt yhteen ja tehdä valtavan suuren työn painostaakseen, että Länsi-Orimattila ei saa jäädä ilman varhaiskasvatusta ja se tuotti tulosta. Nyt tänne tulee päiväkoti kivenheiton päähän etuterassiltamme!!! 

- Asiat sujuivat kaupungin rakennusvalvonnan kanssa rakennuslupien ja muiden suhteen nopeasti. Jo rakennusvaiheessa teimme yhteistyötä, sillä pienet tontit toivat tiettyjä haasteita. Mutta niistä selvittiin hyvin. 

- Meillä tuli hirsirunko, ikkunat, ovet, katto ja seinämateriaalit ja pystytys Honkarakenteen puolesta. Heidän kanssaan asiat menivät hyvin ja pienet jutut, joita rakentamisessa aina tulee, saimme hyvin hoidettua heidän kanssaan. Voimme siis lämpimästi suositella Honkarakennetta.

-Yksi tärkein takaaja onnistuneeseen rakennusprojektiin oli isäni, joka teki paljon töitä ulkona sekä autokatoksen parissa. Ja nyt kotimme valmistumisen jälkeen, hän on tehnyt meille hyllyjä, huonekaluja jne. Isäni oli suuri tuki kaikessa, mitä rakentaminen ikinä pitikään sisällään. Kiitos, tiedät kyllä miten tärkeä olet <3

- Ja sitten toinen tärkein tekijä, jonka merkitystä emme voi sanoin kuvailla! Nimittäin Timpurimme!  Niin taitava, tarkka, hyvän maun omaava ja vielä kaiken lisäksi hyvä tyyppi. Olen itse aika tarkka työn jäljestä, mutta yhtä ainutta huonoa asiaa en talostamme löydä, joka olisi timpurimme aikaansaannosta. Ei ole päivääkään, kun en tuota meidän upeaa rimakattoa tai sormipaneelipintojamme ihailisi.  Syytän häntä kyllä yhdestä asiasta: hänen ansiostaan kaikki meni niin hyvin, että "unelma rakentamisesta vielä joku päivä" jäi kytemään. Tällä hetkellä meillä on vaan niin hyvä koti nyt ja tykkäämme asua täällä Hennassa, että "se joku päivä" on sitten EHKÄ joskus. Ja pakko vielä korostaa, että yksikään hehkutuksen sana hänestä ei ole liioiteltua!  

-Meillä oli mahdollisimman paljon paikallisia tekijöitä: timpuri, putkimies, pellittäjä, maatyöt ja sorat/maa-aines tuosta kiven heiton päästä. Toivottavasti muutkin tukevat Orimattilan omaa osaavaa työvoimaa. Nämä kaikki saavat meiltä ison suosituksen! 



Kokonaisuudessaan tämä kirjoitus ei ole "maksettu mainos" vaan olemme ihan aidosti tätä mieltä. Olen kuullut niin paljon kauhutarinoita rakentamiseen liittyen, että olemme onnekkaita. En malta odottaa, että päästään tutustumaan ensi kesänä lisää Orimattilan kaikkiin palveluihin, retkikohteisiin esim. kotieläinpuisto, uimapaikkoihin jne. Ollaan jo lastenkin kanssa puhuttu, että ensi kesänä meillä on enemmän aikaa, kun viime kesä meni pääosin raksalla, muuttopuuhissa ja vauvakuplassa eläen <3



-Tiia



Kommentit

Suositut tekstit