Miksi ihmeessä talo hirrestä?



Hirsitalo....Valinta oli loppujen lopuksi helppo. Kun johonkin rakastuu ensi silmäyksellä, on siitä vaikea päästää irti. Tässä tapauksessa emme halunneetkaan päästä irti vaan päin vastoin, kääntää katseemme kohti uutta unelmaa.

Koti on meille korvaamattoman tärkeä paikka. Olemme niitä ihmisiä, jotka viihtyvät kotona perheen kesken ja erityisesti itse haluan, että koti on meille hyvä ja viihtyisä. Mies sanoo huumorilla twistattuna olevansa enemmän  sitä tyyppiä, jolle riittää katto pään päälle ja perheen läsnäolo.

Kaunis ja viihtyisä koti, rakas perhe sekä läheiset ja terveys. Ei välttämättä kyseissä järjestyksessä, mutta siinä on mielestäni muutamia onnellisen elämän perus pilareita. Nyt kun näitäkin asioita kirjoittaa tähän, en millään malttaisi odottaa, että kotimme on valmis! Suunnitellessa taloa, on sitä päässyt/joutunut kuvittelemaan lukemattomia kertoja ns. 3D:nä mielessä. Jotenkin voin jo kuvitella perheemme astumassa kotimme ulko-ovesta sisään valmiiseen kotiin ja koko perheemme viettämässä aikaa kotona. Rakennusprojektissa unelmoinnilla on suuri merkitys. Ilman unelmia ja haaveilua, ei tätä projektia välttämättä jaksaisi. Ilman haaveilua, on vaikea myös valita materiaaleja ja suunnitella tiloja.

Meille hirsitalon valinnassa oli merkittävä asia hirsitalojen moderni ilme. Eli voi olla, että kun kerron meille rakentuvan hirsitalon, joillekkin saattaa heti synty mielikuva 80-luvun mökkimäisestä hirsitalokonseptista. Niitäkin varmasti saa, mutta nykypäivän hirsitaloja saa jos jonkin näköisiä. Toteutuksen mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.



Seuraavat näkökulmat ja tekstit ovat Honkarakenteen sivuilta kopioituja ja hieman tekstiin sopivaksi muokattuja. Nämä ovat nimittäin juuri niitä asioita ja pointteja, joita lukiessamme rakastuimme ajatukseen hirsitalosta. Viimeisen silauksen päätöksellemme rakentaa meille hirsitalo, tuli Honkarakenteen taloesittelyssä vieraillessamme. BUM! Konkreettisesti sydän jätti yhden lyönnin välistä, kun astuimme ovesta sisään moderniin hirsitaloon Hollolassa. "Tälläinenkö koti meillä on mahdollista saada?" Wau, mikä tuoksu, raikas sisäilma ja fiilis! Tämän vierailun jälkeen asia ei ollut enää epäselvä. Mikään aikaisempi taloesittely ei enään tuntunut miltään. Se on siinä, meille tulee hirsitalo!

Seuraavat kolme kuvaa ovat juuri kyseisestä talosta, joka sai meidän päätöksellemme pisteen. Niin kaunis ja harmoninen kokonaisuus. On ihana, että he ovat antaneet kuvata Honkarakenteen sivuille kotiaan, jotta pääsemme uudestaan ja uudestaan ihastelemaan ja fiilistelemään taloa. Livenä tämä nimittäin oli vieläkin upeampi, jos se nyt on mahdollista. Paikan päällä tietenkin koimme takkatulen lämmön, hirren tuoksun ja sen sanoin kuvaamattoman kodin tunnun, joka täydensi kokemuksen aika ikimuistoiseksi ainakin omalla kohdallani.






Tässä siis hieman hirsitalotietoutta ja osa niistä lauseista, jotka saivat meidän huomiomme kiinnittymään hirsitaloihin:


Hirsitalon terveysvaikutukset ovat olleet tiedossa jo pitkään. Hirsitalot ovat rakenteiltaan tiiviitä, mutta luontaisesti hengittäviä. Hengittämisellä viitataan massiivipuun luontaiseen kykyyn sitoa ilmasta kosteutta ja luovuttaa sitä. Sen ansiosta talon ilmankosteus pysyy ihanteellisella tasolla eikä homeille tai mikrobeille synny suotuisia olosuhteita. Näin sisäilman laatu pysyy hyvänä ja kotona on aina hyvä hengittää.
Puu tekee hyvää myös mielelle. Se rauhoittaa ja luo harmonisen ympäristön, niin viihtyisyyden kuin akustiikan puolesta. Kun talossasi on hirrestä rakennettu sydän, tiedät tehneesi valinnan joka vaikuttaa perheesi hyvinvointiin joka päivä.
Vaikka ilmastonmuutosta ei voidakaan enää perua, on sen hillitseminen mahdollista. Hillintä onnistuu pysäyttämällä kasvihuonekaasujen pitoisuuksien kasvu ilmakehässä, eli tuotteen ja toiminnan hiilijalanjäljen pienentämisellä.
Huolella rakennetut ja ylläpidetyt hirsitalot kestävät hyvin aikaa. Sama talo voi siirtyä vaikkapa isältä pojalle ja pojanpojalle – ja vieläkin useammalle sukupolvelle. Suomessa on hirsitaloja, jotka ovat palvelleet asukkaitaan jo useamman sadan vuoden ajan.
Nykyaikaisen hirsitalon rakentaja voikin olla tyytyväinen toteuttaessaan jotain pysyvää. Kun jo suunnitteluvaiheessa otetaan huomioon tilojen muunneltavuus, saavutetaan talolle pitempi käyttöaika elämäntilanteiden muuttuessa. Pitkän käyttöajan ajatuksella rakentaessamme emme kuluta myöskään turhaan luonnonvaroja.
Puun oma hiilijalanjälki on pieni, sillä kasvaessaan puu sitoo hiilidioksidia. Puutavaran matka metsässä kasvavasta puusta lamellihirsiksi ja sahatavaraksi kestää vain noin kolme kuukautta. Lisäksi puu toimii hiilinieluna myös hirsitalona.
Hirsitaloilla on pieni elinkaarenaikainen hiilijalanjälki verrattuna puutaloihin. Ympäristöarvot ovat meille yrityksenä tärkeitä ja uudistamme jatkuvasti tuotantoamme yhä energiatehokkaampaan ja puuta säästävämpään toimintatapaan.
VTT:n vuonna 2013 tekemän tutkimuksen mukaan ekologinen hirsirakennus ei koko elinkaarensa aikana kuluta energiaa tai tuota hiilidioksidipäästöjä yhtä paljoa kuin vastaava tavallinen puutalo.
Tutkimustulokset osoittavat, että hirren hyviksi tiedetyt ominaisuudet korostuvat entisestään, kun tulevaisuuden energiatehokkuusdirektiivit ottavat huomioon materiaalien ympäristövaikutukset.

Kuvat, lisää tietoa jne. löytyy Honkarakenteen sivuilta. Suosittelen kurkkaamaan! ;) Kirjoitan vielä jossain vaiheessa oman tekstin siitä, miksi hirsitalotoimittajaksemme Honkarakenteen.

-Tiia



Kommentit

Suositut tekstit