Pienen tontit vaivat



Nyt on taas yksi tiivis ja hyvä palaveri Honkarakenteen kanssa takana. Syy siihen oli tilannepäivitys pääasiassa palomääräysten suhteen. Hennassa on iso osa ahtaita tontteja eli hieman samat haasteensa kuin pääkaupunkiseudulla. Korostan, että me siis halusimme juuri pienemmän tontin. Muutama isompi tontti siellä olikin vielä vapaan, mutta meille sopii paremmin kompakti tontti tulevaisuus huomioon ottaen (lumityöt, nurmikon leikkuut jne.). Takaisin palomääräysasiaan. Eli alakerta säilyi entisellään, mutta yläkerrassa tapahtui muutoksia. Miedän puolesta oli jo tehty oikein toimiva muutosehdotus: kaksi makuuhuonetta vaihtaisi paikkaa yhden makuuhuoneen kanssa. Tämä siksi, että takapihalta katsottuna talon oikeassa laidassa palomääräykset (mm. paloikkunat, -katkot, paloseinät ja hätäpoistumistiet) ulottuvat pidemmälle. Onneksi kyseisen puolen naapurilla talo on jo rakennettu ja se on hieman pienempi kooltaan sekä viistossa meidän tonttiimme nähden (erilainen tonttimalli). Näin ollen voidaan metrimäärät laskea suoraan hänen seinästään ja talo jää meistä kauemmaksi keittiön ja sen yläkerran kohdalla. Laitan vielä kuvan alle, mikä havainnollistaa asiaa varmasti paljon paremmin. Nyt kun makuuhuoneet vaihtoivat paikkaa, vaatehuone siirtyi (ei ikkunoita) ja meidän makuuhuone on kauempana, joten palosuojausta tarvitaan van 1m verran talon takaseinälle. Nyt meidän ei tarvitse hankkia useiden tuhansien arvoisia paloikkunoita, koska isot ikkunat ovat tietenkin haaveissamme. Hätäpoistumisteitäkin piti laittaa yläkerrassa talon molempiin päätyihin ja huoneisiin. Hätäpoistumistieksi riittää ikkuna, joka on avattava, josta mahtuu aikuinen ihminen hätätapauksessa ulos. Hirsitalohan ei itsessään pala eli vain hiiltyy ja paloseinän vaatimukset se täyttää itsessään jo heittämällä. Niinpä hiristalossa huomioon pitää ottaa palokatkot kattorakenteissa, hätäpoistumistiet ja paloikkunat. Korjatkaa jos olen väärässä.

Punaisella piirretty seinäpinta, jossa palomääräykset on otettava huomioon. Hätäpoistumistiet eli avattavat ikkunat vihreällä. Koska kuvassa talon oik. alakulma on kauempana kuin talon oik. yläkulma naapuriin nähden, riittää vain metri paloseinää.


"Niin ihanat" palomääräykset tulevat sitten uudemman kerran vastaan viimeistään autokatosta/lämminvarastoa suunnitellessa. Mutta me emme sen osalta kiirehdi. Hoidamme nyt tämän kodin ja pihatyöt ensin alta pois ja katsomme sitten rauhassa autokatoksen ja lämpimän varaston kohtaloa. Jotenkin helpompi hallita tämä kokonaisuus nyt ensin ja katsoa sitten mikä budjetin ja oman jaksamisen taso on. Rakentaako se  heti perään vai vasta muutaman vuoden päästä. Tämä siis tämän hetken ajatus. Pidämme oikeudet muutoksiin! Terveisin; Tuuliviiri vallaton. Maatyöt hoidamme tottakai jo nyt senkin osalta, ettei pihaa sitten myöhemmin tarvitse myllätä uudestaan. Mutta älkää ymmärtäkö toki väärin. Ymmärrän täysin palomääräysten todellisen tarkoituksen ja niiden ansiosta voidaan pelastaa ihmishenkiä pahan paikan tullen. On niissä laeissa paljon hyvääkin, vaikka välillä tuntuukin, että niitä asetetaan vain ihmisten kiusaksi! Noh, hieman liioitellusti ehkä ilmaistu.

Palavereissa käyminen on aika mukavaa. Jotenkin asiat aina konkretisoituu aste asteelta ja muutenkin fiilis kohoaa. Tähän yhteyteen voisi samalla sanoa, että koko projektin kannalta on erittäin tärkeää, että talomyyjän kanssa kemiat kolahtaa. Muuten tämä voisi olla aikamoista tarpomista. Tällä hetkellä taas all good everything. Siitä on hyvä jatkaa ja ei muuta kun uusia haasteita kohti!

Kuvahaun tulos haulle bring it on gif
Mun asenne  rakentamisen haasteita kohtaan! Ilman huumoria tästä projektista ei selvitä täysijärkisenä.
-Tiia

Kommentit

  1. Olet kyllä oikeassa, että palokatkot on otettava huomioon kattorakenteissa. Myös läpivienneissä on otettava paloturvallisuus huomioon. Kaverini rakensi talon Espooseen, missä palokatkoasentaja kävi tekemässä läpivienteihin vaadittavat toimet. Rakennusmääräysten perusteella ilmeisesti on toteutettava aina nämä palokatkot. https://www.rkr-rakennus.fi/palokatkot

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit